Header-home

Ontruimingsoefeningen

Evacuatie
Uw bedrijf voldoet aan alle benodigde veiligheidsvoorschriften. U hebt een bedrijfsnoodplan. U hebt op verschillende plaatsen in uw pand netjes evacuatie-plattegronden/picto’s en voldoende en goede blusmiddelen hangen en verschillende personeelsleden hebben een BHV-diploma.
Dan stelt u zich de vraag: “Werken deze investeringen daadwerkelijk als zich een calamiteit voordoet?”

Om die vraag te kunnen beantwoorden biedt ABCD Veiligheid u een ontruimingsoefening aan.

Tijdens deze oefening krijgt u inzicht in:

  • De reactie tijdens een alarmering in uw pand
  • Tekortkomingen in uw bedrijfsnoodplan (preventie etc.)
  • Handelen van BHV’ers en werknemers

Hoe vaak moet je een ontruimingsoefening houden?

De NEN 4000 geeft het volgende aan: “Een belangrijk onderdeel van een BHV-organisatie is het uitvoeren van oefeningen, ten minste één maal per jaar, en vaker als de RI&E of belangrijke veranderingen in de organisatie daartoe aanleiding geven.” De ontruimingsoefening wordt verplicht gesteld bij een gecertificeerd/verplicht ontruimingsplan.

Nooduitgang
Het houden van oefeningen heeft mede tot doel om te beoordelen in hoeverre de BHV-organisatie in de praktijk functioneert en competent is. Evaluatie na een oefening met alle betrokkenen is noodzakelijk om dingen te kunnen verbeteren. Uitgangspunt van oefeningen is om de BHV-organisatie af te stemmen op haar taken en waar nodig aan te passen, beter voorbereid zijn op realistische incidenten/calamiteiten en de paniek die onverwachts hierin naar voren kan komen.

Enkele fases van een stappenplan voor een ontruimingsoefening (met oplopende moeilijkheidsgraad): 

Fase 1: Het personeel wordt ingelicht over de dag en het tijdstip. Controle BHV ontruimingsplan in praktijk

Fase 2: Het personeel wordt ingelicht over de dag of week (geen tijdstip).

Fase 3: Het personeel wordt niet ingelicht. Realistisch trainen met rookmachine en Lotus slachtoffers

Fase 4: Het personeel wordt niet ingelicht en de oefening is complex. Met eventueel ook een brandweerbezoek.

Werkwijze

Er wordt een beginafspraak gemaakt met de opdrachtgever over de uitvoering van de oefening en voorbespreking met alarmorganisatie Brandbmeldinstallatie (BMI)/BHV-organisatie/eventueel inzet plaatselijke externe hulpverlening.

Uitvoering ontruimingsoefening (hierbij kunnen Lotusslachtoffers en diverse ensceneringsmaterialen worden ingezet zoals rook, lichteffecten en geluiden, echt vuur, nepbom etc.)

Nabespreking/evaluatie met de alarmorganisatie BMI/BHV-organisatie.

Levering evaluatieverslag en afgeven verklaring

Optioneel: opmaak ontruimingsplan, bijstellen procedures in het ontruimingsplan en -plattegronden.

Toetsing

ABCD Veiligheid geeft een verklaring af dat er een ontruimingsoefening heeft plaatsgevonden en dat de opdrachtgever hiermee voldoet aan de wetgeving.

Richtprijs

Prijzen op aanvraag (maatwerk). ABCD Veiligheid klanten bieden wij tegen een gereduceerd tarief een ontruimingsoefening aan.

Momenteel zijn er geen ontruimingsoefeningen ingepland maar heeft u interesse om uw BHV- organisatie te testen, neem dan contact op via onderstaande knop en vraag de gewenste informatie aan…

Engels